starten als slager

 

Wenst u te starten als zelfstandig slagerij en zoekt in dat verband naar relevante informatie?

Hieronder vindt u een overzicht van de beroepsspecifieke startersinfo.

Op deze pagina leest u: 

  • Het beroep slager
  • Bijkomende aandachtspunten
  • Verzekeringen

Het beroep slager

Sinds 1 januari 2018 is de vereiste om een bewijs van beroepsbekwaamheid voor te kunnen leggen weggevallen voor slagers. Het is vanaf nu mogelijk een zelfstandige slagerij op te starten zonder daarvoor een diploma van slager te kunnen voorleggen in het Vlaams Gewest. Het blijft echter wel van groot belang, over voldoende kennis en expertise te beschikken om succesvol een eigen slagerij op te richten. 

Daarenboven is het sinds 1 september 2018 ook niet langer een verplichting om een bewijs van kennis van bedrijfsbeheer voor te leggen voor het opstarten van een onderneming in het Vlaams Gewest. 

bijkomende aandachtspunten

1° Voedselveiligheid

Een slager zal aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om rekening te houden met de voedselveiligheid. Hieronder staat een kort overzicht van de belangrijkste voorwaarden die daarvoor voldaan moeten worden.

  • Aangifte bij Federaal Voedselagentschap
    Een horeca-uitbater moet zijn zaak aangeven aan het Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FaVV).
    Afhankelijk van de zaak krijgt je een toelating of een registratie (enkel aanbieden van ontbijt, verkoop van dranken en/of voorverpakte levensmiddelen met minimum houdbaarheidsdatum van 3 maanden).
    Aangifte kan via de website van het FaVV: favv-fin.be
  • Autocontrolesysteem waarbij de horeca-uitbater zelf een systeem maakt om de voedselveiligheid zelf te controleren. (zie Horeca Vlaanderen)
  • Opleiding van het personeel inzake voedselveiligheid
    Verantwoordelijke van het autocontrolesysteem heeft officiële HACCP-opleiding gevolgd.

Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van het FAVV: www.favv-fin.be

2° Auteurs -en nevenrechten

Billijke vergoeding

Indien in uw zaak muziek wordt gespeeld (CD, radio …) moet een

“billijke vergoeding” betaald worden voor de uitvoerende artiest en de uitvoerders.

De inning gebeurt door : Outsourcing Partners NV

Aan de hand van de inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen, wordt u automatisch uitgenodigd deze verplichte vergoeding te betalen. De jaarlijks verschuldigde bijdrage varieert van 61,04 EUR voor de ambachtelijke salons tot 84,77 EUR voor de professionele salons. (Excl. 6% BTW)

SABAM
Sabam mag auteursrechten eisen op elk muziekwerk dat in het openbaar wordt gespeeld. Het bedrag van de auteursrechten is afhankelijk van een aantal factoren zoals de aard van de uitbating, de oppervlakte …

U kan een aanvraag doen via: https://www.sabam.be/pls/apex/f?p=60010:41:0::NO::P0_HDN_SESSION_LANG:nl-be

verzekeringen

Als ondernemer is het soms verplicht of soms aangeraden bepaalde verzekeringen af te sluiten.

Als slager bent u verplicht ten minste volgende verzekeringen af te sluiten:

  • Verzekering inzake beroepsaansprakelijkheid: dekking van schade van fouten met betrekking tot het beroep als slager;
  • Burgerlijke aansprakelijkheid: dekking van schade aan derden

Vanzelfsprekend heeft u er ook alle baat bij om de niet-verplichte verzekeringen naar aanleiding van uw opstart te onderschrijven of te laten aanpassen:

  • Brandverzekering (huurdersaansprakelijkheid, gebouw, inhoud, diefstal,..)
  • De aanpassing van uw autoverzekering aan het werkelijke gebruik (beroepsgebruik, al dan niet beperkt)
  • Machinebreuk- en/of elektronicaverzekering
  • Gewaarborgd inkomen en/of ongevallenverzekering
  • Vrij Aanvullend Pensioen voor zelfstandigen, pensioensparen, langetermijnsparen
  • Riziv-contract
  • …  (uw verzekeringsmakelaar weet raad)
Nog vragen?
Of graag een babbel over de financiële kant van de zaak?
Bel ons voor direct advies